NL EN
DONEER NU!

'Alcoholvrij' is niet per se vrij van alcohol

15 juni 2016

De term 'alcoholvrij' betekent niet per se nul komma nul procent alcohol. Zo mag alcoholvrij bier maximaal 0,1% alcohol bevatten en alcoholvrije wijn (door de critici ‘druivensap’ genoemd) 0,5%.

Maar ook in andere dranken is een klein beetje alcohol toegestaan, want alcohol kan ontstaan door natuurlijke gistingsprocessen. Dit is een onbedoeld, maar onvermijdelijk proces en gebeurt bijvoorbeeld bij vruchtensappen. Volgens de Nederlandse Warenwet mag frisdrank (en vruchtensap) om die reden maximaal 0,5% alcohol bevatten.

"In Nederland zijn we streng met het wettelijke percentage van alcoholvrij bier", zegt Cees-Jan Adema, directeur van de brancheorganisatie Nederlandse Brouwers. In andere Europese landen kan alcoholvrij bier meer alcohol bevatten. Bijvoorbeeld: 0,5% in Denemarken en Zweden, 1% in Spanje en zelfs 1,2% in Italië en Frankrijk.

En dan is er ook nog alcoholarm bier, dat mag in Nederland tussen de 0,1% en de 1,2% alcohol bevatten. Tot slot zijn er ook nog drankjes met een laag alcoholpercentage (lager dan normaal bier), zoals 2% of 3,5%.

In Nederland regelt de Drank- en Horecawet de verkoop van alcoholhoudende drank en de leeftijdsgrenzen voor verkoop en gebruik op voor publiek toegankelijke plaatsen. Daarvoor geldt een grens van 0,5%. Dus aan jongeren onder de 18 jaar mag alleen drank met een alcoholgehalte van 0,5% of minder verkocht worden.

Bron: radar.avrotros.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl