NL EN
DONEER NU!

Waar blijven de wetgevingsvoorstellen aangekondigd in het Europese kankerplan?

1 februari 2024

Waar blijven de wetgevingsvoorstellen aangekondigd in het Europese kankerplan? Drie jaar na de goedkeuring van Europe’s Beating Cancer Plan (EBCP) organiseerde Stella Kyriakides, Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, een evenement in het kader van Wereldkankerdag.

Tijdens de conferentie benadrukten diverse sprekers het belang van actie om alcohol als belangrijke risicofactor voor kanker in Europa aan te pakken. Zij betreurden het (vooralsnog) uitblijven van in het EBCP aangekondigde wetgevingsvoorstellen op het terrein van (primaire) preventie, bijvoorbeeld op het alcoholdossier.

Dr. Javier Padilla, staatssecretaris van Volksgezondheid van Spanje, noemde bijvoorbeeld alcohol- en tabaksgebruik als vermijdbare risicofactoren voor kanker die gerichte aandacht zouden moeten krijgen voor interventie.

Dr. Hans Kluge, regionaal directeur van de WHO Europa, benadrukte de goede samenwerking tussen de EU en de WHO Europa om kanker te verslaan, vooral als het gaat om alcohol als risicofactor voor kanker en gezondheidswaarschuwingen op etiketten. Hij benadrukte dat elke mate van alcoholconsumptie schadelijk is. Verder vroeg hij aandacht voor de zogeheten ‘Commercial determinants of health’, de gevestigde belangen van sommige bedrijfstakken die haaks staan op het gezondheidsbelang.

De Belgische Gezondheidsminister (en vicepremier) Frank Vandenbroucke onderstreepte het belang van de omgeving waarin mensen leven voor de preventie van kanker en de bevordering van de gezondheid: "…te lang zijn risicofactoren voor ziekten geframed als individuele keuzes. Dat is slechts gedeeltelijk waar. Gezonde keuzes zijn beperkt als consumenten niet over gemakkelijk te begrijpen consumenteninformatie beschikken. Als ongezonde producten te makkelijk verkrijgbaar zijn. Als de omgeving waarin ze leven gewoonweg ongezond is. Daarom hebben wij de verantwoordelijkheid om sociale omstandigheden te creëren die een gezonde levensstijl voor iedereen mogelijk maken." Hij wees dan ook op de noodzaak van wat hij noemde ‘a revamp of the regulatory debate around alcohol, tobacco and nutrition’.

Bronnen: europa.eu en movendi.ngo.

Laatste nieuws