NL EN
DONEER NU!

Veel Britse vliegtuigpassagiers ervaren last van dronken medereizigers

16 augustus 2018

60% van de volwassen Britse vliegtuigpassagiers heeft ooit last gehad van dronken medereizigers. Dat blijkt uit het rapport Fit to Fly dat deze week is verschenen.

Uit Fit to Fly, opgesteld door het Institute of Alcohol Studies en de European Alcohol Policy Alliance, blijkt dat de meerderheid (51%) van de volwassen Britten denkt dat overmatig alcoholgebruik een ernstig probleem is voor het luchtverkeer. Dronken passagiers die agressief worden bedreigen de veiligheid van andere passagiers, inclusief kinderen. Het cabinepersoneel meldt dat het door dronken passagiers wordt aangerand, geschopt, geslagen en tegengehouden.

Hoewel het een overtreding is om in een vliegtuig dronken te zijn, is het aantal incidenten met dronken en lastige passagiers de afgelopen jaren toegenomen. Volgens de Civil Aviation Authority, de instantie die vliegreizen regelt in het VK, gaat het om een stijging van 600% sinds 2012.

Volgens Fit to Fly drinkt bijna een kwart van de volwassen vliegtuigpassagiers in Groot-Brittannië (24%) alcohol op de luchthaven. Slechts 2% van de volwassenen gaf aan vier of meer drankjes te drinken. Het gaat dus wellicht om een kleine groep die dronken is en de veiligheid van anderen in gevaar brengt.

In het Verenigd Koninkrijk is de normale drankwetgeving niet van toepassing op de alcoholverstrekkingspunten ná de douane. Dit geldt ook voor de bepaling over doortappen aan dronken personen. Fit to Fly roept de Britse regering op om de drankwetgeving aan te passen en de horeca op vliegvelden ook onder de reguliere regelgeving te laten vallen. Ook vraagt het rapport om aansluiting bij een internationaal verdrag dat de politie in staat stelt lastige passagiers ter plekke te vervolgen. Tot slot wordt gevraagd te regelen dat dutyfree gekochte drank direct naar het vliegtuig wordt gebracht en in het ruim geplaatst.

Fit to Fly kan worden gedownload van de website van Institute of Alcohol Studies fit2fly.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl