NL EN
DONEER NU!

Bier drinken aan boord sleepboot geen goede reden voor ontslag

26 april 2022

Bier drinken aan boord sleepboot geen goede reden voor ontslag Maritiem dienstverlener Heerema mag een sleepbootkapitein en een stagebegeleider niet ontslaan, omdat zij toestonden dat er tegen de regels in aan boord wel eens een biertje werd gedronken. Dat blijkt uit recente uitspraken van kantonrechters in Rotterdam en Leeuwarden.

De mannen werkten op een sleepboot van offshorebedrijf Heerema, die als gevolg van de coronacrisis weinig werk van klanten had en daarom maandenlang in en bij Rotterdam lag aangemeerd. In de eerste fase van de coronacrisis mocht de bemanning wekenlang niet van boord.

Ondanks de strikte interne regels van Heerema die alcohol- en drugsgebruik op de schepen verbieden, stond de leiding van de sleepboot het onder deze uitzonderlijke omstandigheden en na de versoepeling van de coronaregels toe dat de bemanningsleden soms aan boord een of twee biertjes dronken.

De rechter vond - gezien de omstandigheden, het beperkte drankgebruik en het lange dienstverband vond de rechter ontslag van de kapitein een te zware straf.
Uit een vrijdag openbaar geworden tweede uitspraak blijkt dat ook de engineer die de stagiairs begeleidde niet op straat mag worden gezet. Omdat negen andere bemanningsleden er vanaf kwamen met een waarschuwing, zou een ontslag van de stagebegeleider het gelijkheidsbeginsel schenden.

Heerema-woordvoerster Sarah Killoh laat weten dat het bedrijf in deze en twee andere ontslagzaken in hoger beroep gaat.

Uitspraken: hier en hier.

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws