NL EN
DONEER NU!

Slijterijen mogen open blijven

14 december 2020

Vanavond heeft premier Mark Rutte, zoals eenieder al vermoedde, aangekondigd dat alle niet-essentiële winkels tot en met 19 januari 2021 dicht moeten. Wat betekent dat voor de slijterijen?

De verwachting was dat die niet hoeven te sluiten. 3 November jl. is immers met algemene stemmen de motie Van Weyenberg en Aartsen aangenomen waarin het kabinet wordt verzocht te waarborgen dat bij strengere coronamaatregelen naast supermarkten ook onder meer slijterijen open kunnen blijven. Ook in Duitsland zullen tijdens de lockdown de slijterijen geopend zijn.

Maar Rutte noemde de slijterijen niet in zijn toespraak. En het overzicht van uitgezonderde detailhandel tijdens lockdown op rijksoverheid.nl noemt slijterijen evenmin*. Maar uit een tweet van Mona Keijzer, staatssecretaris van EZ, is duidelijk geworden dat slijterijen open mogen blijven.

Wat meteen al duidelijk was, is dat hotels niet langer restaurantservice (eten en drinken in het restaurant) aan hun gasten mogen aanbieden. Ook niet middels roomservice. Deze voor sommige hotels lucratieve uitzondering is komen te vervallen. Onduidelijk is nog of hotels hun logerende gasten afhaalpakketen kunnen aanbieden.

De rest van de horeca-maatregelen is 'gewoon' van kracht gebleven. Zo ook de alcoholklok (geen alcoholverkoop, noch bezit en consumptie in publieke ruimtes vanaf 20:00 uur).

*inmiddels aangepast

Bronnen: tweedekamer.nl, nrc.nl en twitter.com.

Laatste nieuws