NL EN
DONEER NU!

Advocaat Generaal Europese Hof: Schotland mag minimum alcoholprijs invoeren

3 september 2015

Advocaat Generaal Europese Hof: Schotland mag minimum alcoholprijs invoeren Momenteel loopt er een procedure bij het Hof van Justitie van de Europese Unie over het voornemen van Schotland om een minimum alcoholprijs in te voeren. De belangrijkste adviseur bij dit hof, de Advocaat Generaal, heeft vandaag een advies gegeven dat gunstig is voor Schotland. Zijn standpunt is dat EU-landen op volksgezondheidsgronden een minimumprijs mogen invoeren, als op nationaal niveau kan worden aangetoond dat het een effectieve, niet disproportionele maatregel is, die beter uitpakt dan accijnsverhoging en andere alternatieven.

Het Schotse parlement stemde op 24 mei 2012 met overweldigende meerderheid in met een wetsvoorstel dat een minimumprijs van £ 0,50 (€ 0,63) per eenheid alcohol verplicht stelt. Volgens de Schotse wetgever is het introduceren van een minimumprijs per eenheid alcohol op grond van volksgezondheidsargumenten gerechtvaardigd en ook proportioneel. De beleidsmaatregel, die naar verwachting meer dan 300 sterfgevallen per jaar zal voorkomen, is gericht op excessieve consumptie van goedkope dranken. Dat is het drinkgedrag dat de meeste gezondheidsschade veroorzaakt en vooral vóórkomt onder jongeren en alcoholisten.

Maar de Schotse Whisky Association (SWA), Spirits Europe en het Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) zijn naar de rechter gestapt in een poging de wet van tafel te krijgen. De claim van deze organisaties dat minimumprijzen in strijd zijn met het Europese recht werd in eerste instantie afgewezen door rechter Lord Doherty van het Court of First Instance in Edinburgh. Maar de rechters van het Appeal Court wezen de zaak echter door naar het Hof van Justitie van de Europese Unie. Die zal naar verwachting de alcoholproducenten dus geen gelijk gaan geven en Schotland niet beletten een minimum alcoholprijs in te voeren.

Toelichting: een Schotse eenheid alcohol bevat 8 gram alcohol. Dat is de hoeveelheid alcohol in ca. 165 cc pils of in 65 cc stille wijn of in 25 cc jenever.

Bron: scotland.gov.uk.

curia---documents.htmcuria---documents.htm (123 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl