NL EN
DONEER NU!

Licht en matig alcoholgebruik beschermt niet tegen hart- en vaatziekten

26 maart 2022

Verhoogt alcoholgebruik het risico op hart- en vaatziekten? Of beschermt licht en matig gebruik tegen het krijgen van dergelijke ziekten? Biddinger c.s. zochten het uit en de resultaten van hun studie zijn vandaag gepubliceerd in JAMA Network Open.

Voor dit onderzoek zijn de gegevens bekeken van ruim 370.000 deelnemers aan de UK Biobank. De gemiddelde leeftijd was 57 jaar, de gemiddelde alcoholconsumptie was 9,2 Amerikaanse units (= bijna 13 Nederlandse standaardglazen). Onderzocht werd het verband tussen alcoholconsumptie en hart- en vaatziekten, waaronder hypertensie, coronaire hartziekte, myocardinfarct, beroerte, hartfalen en atriumfibrilleren. Er werden twee methodes gebruikt: observationele analyse en mendeliaanse randomisatieanalyse.

Uit de observationele analyse bleek dat de lichte tot matige drinkers (7 Amerikaanse units per week = bijna 10 standaardglazen) het laagste risico hadden op hart- en vaatziekten, gevolgd door mensen die zich onthielden van drinken. De lichte tot matige drinkers hadden echter een veel gezondere levensstijl dan de niet-drinkers (minder rokers, lagere BMI, meer bewegen, hoger consumptie van groenten). Als daarmee rekening werd gehouden bleek het cardioprotectieve verband niet meer significant.

Uit de mendeliaanse randomisatieanalyse bleek heel duidelijk wel een verband tussen alcoholgebruik en zowel hypertensie als coronaire hartziekte: lichte alcoholinname was geassocieerd met minimale toenames van het cardiovasculaire risico (10,5%, i.p.v. 9% bij geheelonthouders), terwijl zwaardere consumptie geassocieerd was met exponentiële toenames van het risico op zowel klinische als subklinische hart- en vaatziekten.

De onderzoekers concluderen dat alle niveaus van alcoholconsumptie in verband gebracht kunnen worden met een verhoogd cardiovasculair risico. Maar er zijn duidelijke verschillen tussen de diverse niveaus van inname.

Biddinger, K.J., Emdin, C.A., Haas, M.E., Wang, M., Hindy, G., Ellinor, P.T., Kathiresan, S., Khera, A.V. & Aragam, K.G. Association of Habitual Alcohol Intake With Risk of Cardiovascular Disease. JAMA Network Open (2022) Mar 1;5(3):e223849.

Bron: jamanetwork.com.

Licht en matig alcoholgebruik beschermt niet tegen hart- en vaatziekten

Laatste nieuws