NL EN
DONEER NU!

ENVI-comité Europarlement stemt in met afzwakking alcoholteksten in NCD-nota

8 november 2023

Gisteren is in het ENVI-comité van het Europarlement gestemd over een initiatiefnota over NCD’s (ofwel niet-overdraagbare aandoeningen) en de circa 500 voorgestelde amendementen op die nota. Wat betreft alcohol ging het vooral over amendementen die het verband tussen NCD’s en alcoholgebruik afzwakken.

De nota is aangenomen. Helaas zijn de pogingen om de alcohol-amendementen op de nota tegen te houden mislukt. Een compromistekst kon niet gevonden worden. Zo sneuvelde een tekst die ging over het introduceren van gezondheidswaarschuwingen op etiketten. Ook werd op diverse plaatsen het woord 'alcoholgebruik' gewijzigd in 'schadelijk alcoholgebruik'.

Eurocare, de Europese alliantie van NGO's op het terrein van alcoholpreventie en -beleid, laat weten de nieuwe teksten krachtig te veroordelen "omdat het een ondermijning is van het op wetenschap gebaseerde volksgezondheidsbeleid dat erop gericht is de levens van onze mede-Europeanen te beschermen en verbeteren."

Europarlementariër Heléne Fritzon is ook teleurgesteld. "Ik heb hard gevochten om de alcoholkwestie in de EU op tafel te krijgen. De boodschap van ons, Europese socialisten, was duidelijk: het Europese alcoholbeleid moet gericht zijn op volksgezondheid en onderzoek. Het gaat om het recht van elk kind op een veilige jeugd", zegt ze in een schriftelijke reactie aan Accent Magasin. "Ik betreur het ten zeerste dat een rechtse meerderheid in het Europarlement opnieuw de winstbelangen van één sector voorrang geeft boven volksgezondheid en onderzoek."

In aanloop naar de stemming hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de International Agency for Research on Cancer (IARC) en de European Association for the Study of the Liver (EASL) samen met Eurocare, de betrokken parlementariërs dringend opgeroepen tegen verschillende alcohol-amendementen te stemmen. Helaas allemaal zonder succes.

In december zal het voltallige Europarlement over de NCD-nota stemmen.

Bronnen: euractiv.com, linkedin.com, easl.eu, accentmagasin.se en x.com.nl.

Laatste nieuws