NL EN
DONEER NU!

Trimbos wil onderzoek naar effect 0.0 dranken op jeugd

2 maart 2024

Van alle leerlingen in groep 8 heeft 41% wel eens een 0.0 drankje gedronken. Eenmaal op de middelbare school drinkt 15% van de tieners van 12 t/m 16 jaar tenminste elke maand een alcoholvrije drank. Het effect ervan op hun gedrag en gezondheid is onbekend. Het Trimbos-instituut pleit voor nader onderzoek.

Carmen Voogt van het Trimbos-instituut: "Bij drinkende volwassenen kan ik mij voorstellen dat het positief is als alcohol vervangen wordt door alcoholvrij. Het levert dan immers gezondheidswinst op. Bij kinderen echter speelt de vraag of ze door alcoholvrij bier te drinken, wennen aan de smaak van bier en daardoor makkelijker overstappen op alcoholhoudend bier. Maar óf dat zo is, weten we niet. Het is een hiaat in onze kennis."

Een onderzoek naar de effecten van alcoholvrij op minderjarigen, zoals het Trimbos-instituut nu bepleit, vindt de directeur van Nederlandse Brouwers niet nodig. "Waarom zou je dat willen? Houd gewoon de grens aan dat je dat onder de 18 niet drinkt: geen bier met alcohol en dus ook geen alcoholvrij bier."

Volgens kinderarts Nico van der Lely is alcoholvrij bier niet gemaakt voor de jeugd. "Begin er niet aan", zegt hij. Van der Lely vindt een wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor deze dranken wel een goed idee. Ook híj vindt een onderzoek zoals Trimbos oppert, niet direct nodig. Het belangrijkste, vindt hij, is aandacht voor de rol van de ouders. Zijn advies: "Haal het niet in huis."

Het Voedingscentrum vindt ook dat je jongeren beter geen alcoholvrij bier kunt geven. "Het is namelijk niet bekend of het drinken van alcoholvrije dranken, zoals alcoholvrij bier, ervoor kan zorgen dat jongeren wennen aan de smaak en daardoor eerder beginnen met het drinken van alcoholhoudend bier", meldt de website

Bron: nd.nl en nd.nl.

Laatste nieuws