NL EN
DONEER NU!

Nederlandse tieners drinken veel en dat komt waarschijnlijk door hun ouders

19 oktober 2019

Nederlandse tieners drinken veel en dat komt waarschijnlijk door hun ouders Het drankgebruik onder Nederlandse tieners is hoog en dat komt waarschijnlijk door de tolerante houding van hun ouders. Dat constateert het IJslandse onderzoeksinstituut ICSRA na enquêtes in 6 Nederlandse gemeenten die hebben gekozen voor de zogenaamde 'IJslandse aanpak'. "De grote acceptatie door ouders verschilt met andere landen", aldus de onderzoeker.

Ruim 4.000 jongeren van 15 en 16 jaar oud uit de betrokken 6 gemeenten (Urk, Amersfoort, Texel, Hardenberg, de Kempengemeenten en Súdwest-Fryslân) werd gevraagd naar hun drank, tabaks- en drugsgebruik, maar ook naar ouderlijke betrokkenheid, welzijn en vrijetijdsbesteding.

In de deelnemende gemeenten heeft gemiddeld driekwart van de bevraagde 15- en 16-jarigen ooit alcohol gedronken. Meer dan de helft deed dat nog in de maand voorafgaand aan de enquête. Dat is hoger dan het Europees gemiddelde. Ruim een derde van de tieners is wel eens dronken geweest. Bijna twintig procent was dat in de maand vóór het onderzoek nog. Ook dat is hoger dan het Europees gemiddelde.

De ouderlijke betrokkenheid bij de tieners is groot. Dat is in de regel een preventieve factor. Toch gaat het in de Nederlandse gemeenten gepaard met fors drankgebruik onder minderjarigen. De meeste ouders vinden bespreken beter dan verbieden. Sommige minderjarigen mogen ook thuis alcohol drinken.

"De houding van de ouders verrast me want we kennen nu het schadelijke effect van alcohol op het nog ontwikkelende brein", zegt de IJslandse onderzoeker Jón Sigfússon. Hij is geestelijk vader van de 'IJslandse aanpak'. "Als kinderen al drinken op hun vijftiende maken ze vier keer zoveel kans om alcoholist te worden. Ouders moeten daarvan doordrongen worden."

Bron: nieuwsuur.nl.
Uitgebreide versie van item hier te zien.

Laatste nieuws