NL EN
DONEER NU!

"Laat rokers en drinkers hogere zorgpremie betalen"

7 november 2017

"Laat rokers en drinkers hogere zorgpremie betalen" Nederlanders zijn minder bereid geworden om bij te dragen aan de zorgkosten van anderen, blijkt uit een onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel in Utrecht.
Vooral mensen die ongezond leven, veel alcohol drinken en roken zouden volgens het merendeel van de ondervraagden meer premie moeten betalen voor de basisverzekering.

De gegevens komen uit de Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel. Ze zijn verzameld binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL. Dit panel bestaat uit ongeveer 12.000 personen van 18 jaar en ouder.

"Er lijkt sprake van een eigen schuld-gedachte", zegt Judith de Jong van Nivel. De bereidheid om te betalen daalde van 73% in 2013 naar 63% in 2015. Voor mensen met een slechte gezondheid of een genetische aanleg voor een ernstige ziekte willen Nederlanders echter gewoon blijven betalen.
Volgens de onderzoekers zijn vooral mensen met een middelbaar opleidingsniveau of laag inkomen minder genegen om op te draaien voor anderen.

Bronnen: rtvutrecht.nl en skipr.nl.

Laatste nieuws