NL EN
DONEER NU!

Nederland telt inmiddels 983 bierbrouwerijen

20 april 2021

Nederland telde aan het begin van dit jaar 983 bierbrouwerijen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). De brouwerijen zijn zeker niet alleen maar multinationals, maar ook niet uitsluitend hobbyisten.

In volumes gaat het bij de lokale brouwers van een paar hectoliter tot tienduizenden hectoliters. Bij Heineken gaat het in miljoenen hectoliters.

Met de 983 Nederlandse brouwerijen die de KVK turft, lijkt de top wel zo goed als bereikt. Wel winnen regionaal gebrouwen biertjes nog steeds terrein op pils. Er is behoefte aan meer variatie. Vooral IPA, India pale ale, is zeer populair. Vrijwel elke nieuwe brouwerij heeft een IPA in zijn assortiment, een heel hoppig bier.

Een plaatselijk gebrouwen biertje is duurder dan gewone pils. Dat komt door de ingrediënten en dan met name de andere soorten mout en hop. Lokaal gebrouwen bieren variëren in smaak, kleur én alcoholpercentage. Van een paar tot wel 12%.

Het zwaartepunt van brouwerijen ligt met meer dan tweehonderd duidelijk in Brabant, blijkt uit de KVK-cijfers. Brabant telt acht brouwers per 100.000 inwoners. Gekeken naar plaatsen, telt Amsterdam de meeste bierbrouwers, gevolgd door Utrecht en Den Haag.

Bron: nu.nl.

Laatste nieuws