NL EN
DONEER NU!

Ontlasting baby marker voor gedragsproblemen op latere leeftijd

25 maart 2021

Volgens een nieuwe studie van een multidisciplinair onderzoeksteam van de Amerikaanse Case Western Reserve University hebben pasgeboren baby's met bepaalde alcoholen in hun eerste ontlasting meer kans op gedragsproblemen later in hun kindertijd.

Het onderzoek, onlangs gepubliceerd in de Journal of Drug and Alcohol Dependence, suggereert een verband tussen de hoeveelheden vetzure ethylesters in de eerste ontlasting van baby’s en door hun verzorgers gerapporteerde stoornissen in het gedrag van deze kinderen in de schoolleeftijd (10-12 jaar), waaronder agressiviteit en delinquentie. Hoe hoger de concentraties vetzure ethylesters in de ontlasting bij de geboorte, hoe vaker door de verzorgers agressief en delinquent gedrag werd gemeld.

De onderzoekers concluderen dat een hoge concentratie vetzure ethylesters in de eerste ontlasting van een baby die prenataal aan alcohol is blootgesteld een potentiële marker is voor het risico op agressief en delinquent gedrag.

L.T. Singer, M.O. Min, H. Momotaz, G. Powers, S. Minnes and C.F. Bearera. Association of fatty acid ethyl esters in meconium with behavior during childhood. Drug and Alcohol Dependence 218 (2021) 108437. https://doi.org/10.1016/j.drugalcdep.2020.108437

Bronnen: thedaily.case.edu en sciencedirect.com.

Laatste nieuws