NL EN
DONEER NU!

Boetes voor overtreden artikel 45 en 45a Alcoholwet fors omhoog

1 maart 2024

Boetes voor overtreden artikel 45 en 45a Alcoholwet fors omhoog De tarieven van de boetes bij overtreding van de artikelen 45 en 45a van de Alcoholwet zijn per vandaag met 10% gestegen.

Artikel 45 verbiedt het minderjarige jongeren om alcoholhoudende dranken aanwezig of voor consumptie gereed te hebben op voor publiek toegankelijke plaatsen. Boa's domein I, toezichthouders Alcoholwet en politieagenten handhaven het verbod. De boete voor overtreding wordt nu €55,- voor jongeren onder de 16 jaar en €110,- voor jongeren van 16 en 17 jaar (exclusief €9,-administratiekosten). Jongeren die artikel 45 van de Alcoholwet overtreden kunnen - als zij aan bepaalde voorwaarden voldoen – als alternatieve straf naar Halt worden verwezen, waar ze dan deelnemen aan de Halt-straf Alcohol.

Artikel 45a verbiedt het een volwassene op voor publiek toegankelijke plaatsen alcoholhoudende dranken door te geven aan een jongere, zelfs als het een ouder is van de betreffende jongere. Dit wordt wederverstrekking genoemd. Er staat vanaf vandaag op overtreding van deze bepaling een boete van €110,-, exclusief €9 administratiekosten.

Met ingang van 1 januari jl. zijn de bestuurlijke boetes die ondernemers worden opgelegd bij overtreding van de bepalingen van de Alcoholwet al gestegen met 15,4%.

tekstenbundel2024.pdftekstenbundel2024.pdf (2,71 MB)

Laatste nieuws