NL EN
DONEER NU!

Van drank naar drugs?

22 september 2015

Van drank naar drugs? In opdracht van themakanaal NPO101 van BNN is via Facebook een (niet representatief) onderzoek uitgevoerd onder 5.000 16-18 jarigen naar de gevolgen van de sinds 1 januari 2014 geldende alcoholleeftijd van 18 jaar. Hieruit blijkt dat 1 op de 3 jongeren zegt sindsdien meer drugs te gebruiken. Voor 8% was het niet beschikbaar zijn van alcohol zelfs de reden om drugs voor de eerste maal te gaan proberen.

Volgens het onderzoek, uitgevoerd door bureau Labyrinth in Utrecht, gebruikt 29% van de jongeren elke week drugs, 34% maandelijks en 37% een paar keer per jaar. Het gaat om allerlei soorten drugs, zoals xtc en speed.

D66 pleit naar aanleiding van deze peiling voor een uitgebreid en onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van drugs onder minderjarigen, en wil met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in gesprek.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, zegt naar aanleiding van de berichtgeving: "De invoering van de grens van 18 jaar heeft een deel van de jongeren van 16 en 17 jaar verrast. Zij konden vóór de invoering van de nieuwe wet op 1 januari 2014 nog wel zelf alcohol kopen, daarna niet meer. Ze dachten destijds dat er voor hen wel een uitzondering zou komen, wat niet het geval bleek. Het gaat dus om een bijzondere groep jongeren."
"Paniekerige reacties op de nieuwe cijfers zijn begrijpelijk, maar dragen niet bij aan een oplossing. Effectieve beperking van de verkrijgbaarheid voor jongeren onder de 18 van alle schadelijke middelen zoals alcohol, tabak en drugs, is van het grootste belang. Daar schort het nu vooral aan in Nederland. Deze middelen politiek tegen elkaar uitspelen is het laatste wat er moet gebeuren", aldus Van Dalen.

Bronnen: nu.nl,101.tv en fhj.nl.

Het onderzoeksrapport van Labyrinth is niet beschikbaar.

Laatste nieuws