NL EN
DONEER NU!

Rechter: Op Catawiki mag sterke drank worden verhandeld

16 maart 2017

Rechter: Op Catawiki mag sterke drank worden verhandeld Op de veilingsite Catawiki mogen exclusieve whisky’s en cognac worden aangeboden en verkocht. Dit heeft de rechter in Groningen beslist. De SlijtersUnie spande de rechtszaak aan tegen de gemeente Assen, omdat die volgens de Unie verzuimt in te grijpen. De site mag geen sterke drank verhandelen, omdat die niet beschikt over de benodigde slijtersvergunning, meende de Unie. De rechter denkt daar anders over.

De rechter is het met de Unie eens dat niet zonder tussenkomst van een slijter sterke drank mag worden verkocht. Echter, de veilingsite Catawiki is geen webwinkel waar bestellingen op worden geplaatst. Catawiki biedt niet zelf sterke drank aan. Op de veilingsite wordt ruimte geboden aan aanbieders, een zogenoemde kavel. De aanbieder betaalt voor deze kavel en bepaalt vervolgens zelf wat die aanbiedt. De goederen die worden aangeboden blijven in beheer van de aanbieder. Alles gaat buiten Catawiki om.

Om die reden heeft Catawiki volgens de rechter geen slijtersvergunning nodig en hoeft de gemeente Assen niet in te grijpen.

De SlijtersUnie legt zich niet neer bij een besluit van de rechter. "De rechtbank geeft geen enkele uitleg waarom de aankoop door particulieren van sterke drank via veilingen hierop uitgezonderd zou zijn", meldt Marc Houben van de SlijtersUnie.

Uitspraak: hier.

Bronnen: rtvdrenthe.nl en rtvdrenthe.nl.

Laatste nieuws