NL EN
DONEER NU!

Staatssecretaris Van Rijn beantwoordt vragen over comadrinken

21 maart 2016

Staatssecretaris Van Rijn beantwoordt vragen over comadrinken Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft vandaag de Kamervragen beantwoord van Erik Ziengs (VVD) over de explosieve groei van het aantal comadrinkers, zoals onlangs bleek uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK).

Uit het antwoord van de staatssecretaris blijkt dat hij de ontwikkeling zorgelijk vindt.
Hem is echter wel opgevallen dat de jonge jongeren in de leeftijd tot en met 14 jaar steeds minder vaak op de poli’s worden gezien. Het zijn nu, in tegenstelling tot eerdere jaren, vooral de 15-, 16- en 17-jarigen die in het ziekenhuis belanden.
Ook vindt Van Rijn het een positieve ontwikkeling dat uit de data blijkt dat ouders veel strenger zijn geworden; waar voorheen veel jongeren nog toestemming van hun ouders hadden om te drinken, had bijna 60% van de ondervraagde jongeren in 2015 daar geen toestemming meer voor.

De staatssecretaris gaat ook in op het feit dat uit de cijfers van de NSCK blijkt dat jongeren vooral bij en/of via vrienden alcohol drinken en voornamelijk sterke drank (incl. likorettes) drinken. Deze signalen kreeg hij eerder ook, o.a. door het onderzoek van Intraval naar aankooppogingen door jongeren (2015) en gesprekken die ik met betrokkenen voer in het kader van de evaluatie van de Drank- en Horecawet. Hij zal nader onderzoeken hoeveel, wat en waar jongeren alcohol drinken. De uitkomsten zullen worden meegenomen in de evaluatie van de wet.

Ook meldt hij dat wanneer uit het mysterykids-onderzoek naar de naleving van de leeftijdsgrens in 2016 blijkt dat de naleving onder verstrekkers niet is verbeterd hij met maatregelen komt.

Bron: rijksoverheid.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl