NL EN
DONEER NU!

'Ook matige drinkers hebben kans op hersenschade'

7 juni 2017

Niet alleen grote drinkers, maar ook iemand die matig alcohol gebruikt heeft meer kans op permanente beschadiging van het brein. Dat blijkt uit een onderzoek naar de alcoholinname van ruim 500 Britten die dertig jaar werden geobserveerd. Daarnaast werd in die dertig jaar ook gecontroleerd hoe hun brein functioneerde en kreeg de onderzoeksgroep MRI-scans. De resultaten zijn nu gepubliceerd in de British Medical Journal.

Zoals verwacht heeft de groep die gemiddeld het meeste alcohol drinkt, de grootste kans op hippocampale atrofie. Deze vorm van hersenbeschadiging wordt onder meer geassocieerd met geheugenziekten als Alzheimer en dementie. Grote drinkers zagen hun taalkennis sneller afnemen en hadden een slechtere integriteit van de witte stof in de hersenen, wat de snelheid van informatieverwerking vertraagt. Mensen die tot deze groep behoren drinken rond de dertig Britse eenheden alcohol per week, wat neerkomt op 240 gram alcohol (in Nederland 24 standaardglazen van 10 gram alcohol).

Maar ook het brein van de matige drinkers werd aangetast. Deze groep drinkt 14 tot 21 Britse eenheden per week, wat neerkomt op 11 tot 17 Nederlandse standaardglazen per week, dus een flink glas per dag, plus wat extra glazen in het weekend. De mensen die deze hoeveelheden drinken hebben volgens het onderzoek drie keer zoveel kans om hippocampale atrofie te ontwikkelen, in vergelijking met mensen die geen alcohol drinken.

Bij de groep met lichte drinkers – die maximaal één klein glas per dag drinkt – werd geen verschil aangetroffen.

Anya Topiwala, Charlotte L Allan, Vyara Valkanova, a.o.
Moderate alcohol consumption as risk factor for adverse brain outcomes and cognitive decline: longitudinal cohort study.
BMJ 2017; 357 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j2353 (Published 06 June 2017)
http://www.bmj.com/content/357/bmj.j2353

Bron: nu.nl.

topiwala---moderate-alcohol-consumption-as-risk-factor-for-adverse-brain-outcomes-and-cognitive-decline.pdftopiwala---moderate-alcohol-consumption-as-risk-factor-for-adverse-brain-outcomes-and-cognitive-decline.pdf (1,80 MB)

Laatste nieuws