NL EN
DONEER NU!

Über in de stad? Dan toename dronkenschap!

3 januari 2020

Als in een stad Über of Lyft haar e-taxidiensten aanbiedt, drinken mensen vaker en neemt binge-drinken toe. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Het is geen wonder dat Über, net als Lyft, in de Verenigde Staten behoorlijk agressief adverteert met studies die aantonen dat het aantal alcoholgerelateerde ongevallen in steden waar e-taxidiensten actief zijn dramatisch daalt - in New York bijvoorbeeld met meer dan 30%. De vraag is echter: drinken mensen meer als ze weten dat ze altijd een goedkope chauffeur kunnen bestellen?

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteiten in Louisiana en Georgia State hebben een antwoord: ja. Er is een toename van 3,1% van het aantal gedronken consumpties per dag, het aantal drinkdagen neemt met 2,8% toe en er is ook een toename van 4,9% van het maximaal aantal glazen per drinkgelegenheid. Vooral binge-drinken neemt toe en wel met gemiddeld 9% en zelfs met 21,8% in steden met slecht openbaar vervoer.

Als een e-taxidienst actief wordt zorgt dat voor meer omzet in de horeca (+2,5%) en dus ook voor banen (+2,4%).

Het aantal mensen dat met een ambulance naar het ziekenhuis komt daalde met 6,7% a.g.v. de komst van een e-taxidienst. Het totaal aantal ziekenhuisbezoeken daalde echter niet. Integendeel, veel bezoekers kwamen met een Über-taxi naar het ziekenhuis.

Bronnen: sueddeutsche.de en ssrn.com.

Laatste nieuws