NL EN
DONEER NU!

Politie Amersfoort confronteert jongeren met hun dronkenschap

5 januari 2017

Politie Amersfoort confronteert jongeren met hun dronkenschap De politie in Amersfoort confronteert jongeren met beelden van hun dronkenschap. 'De Confrontatie’, zo noemt de politie de aanpak: agenten zetten een zogeheten bodycam aan als ze een dronken minderjarige treffen. Vervolgens wordt de minderjarige met zijn of haar ouders uitgenodigd om naar de beelden te komen kijken.

Ingaan op de uitnodiging is vrijwillig, maar in de vier jaar dat het project in Amersfoort loopt zag slechts een handvol van de ruim zestig minderjarigen af van deelname. Het project krijgt navolging in het land: naast Amersfoort loopt het project sinds voorjaar 2016 in Bergen op Zoom. De politie in Zwolle noemt de resultaten 'aansprekend' en overweegt ook te starten met het project.

Het Trimbos-instituut, dat in opdracht van de politie Midden-Nederland de effecten van de aanpak heeft onderzocht, spreekt van een 'veelbelovende interventie'. De onderzochte jongeren zijn zich bewuster geworden van de risico’s van alcohol. Een aantal zegt zelfs gestopt te zijn met drinken. Maar om volledig inzicht te krijgen in de effecten van het project is nader onderzoek nodig, vindt het Trimbos.

Onderzoeker Jeroen de Greeff, die voor het Trimbos-instituut de effecten van 'De Confrontatie' heeft verkend. "Als je jezelf op beeld ziet, word je geconfronteerd met hoe je je daadwerkelijk hebt gedragen. Dat is vaak anders dan jongeren zich herinneren. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het tonen van videobeelden een effectief middel is om het gedrag te veranderen."

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws