NL EN
DONEER NU!

Preventietafelvoorzitters: investeer in preventie

12 mei 2021

Preventietafelvoorzitters: investeer in preventie In het Algemeen Dagblad hebben de tafelvoorzitters van het Nationaal Preventieakkoord, Miriam Haagh (wethouder in Breda, voorzitter van de Overgewichttafel), Leon Meijer (wethouder in Ede, voorzitter van de Alcoholtafel) en Jolande Sap (voorzitter Federatie voor Gezondheid, voorzitter van de Tabakstafel) ervoor gepleit om te blijven investeren in preventie en te kiezen voor gelijke gezondheidskansen. Hun boodschap is: heilige huisjes moeten omver.

Met zeventig partners, van verslavingsartsen tot bierbrouwers, sportbonden en supermarkten is gewerkt aan ambitieuze doelen voor een gezonder Nederland. In het Nationaal Preventieakkoord is vervolgens afgesproken hoe roken wordt tegengegaan, overgewicht teruggedrongen en problematisch alcoholgebruik wordt verminderd.

Die publiek/private samenwerking is – volgens de drie tafelvoorzitters - heel waardevol gebleken. Zij roepen het kabinet daarom op te blijven investeren in preventie en gelijke gezondheidskansen. Zij willen dat wordt ingezet op aanvullende acties, afspraken en maatregelen vanuit een brede coalitie. Zo vinden zij dat er gesproken moet worden over:
- het afschaffen van btw op groente en fruit;
- gezonde scholen;
- het invoeren van een vorm van suikertaks;
- een verbod op thuisbezorgen van alcohol* en
- doortrekken van de rookvrije generatie.

Zij stellen dat als we echt iets willen veranderen er bij de kabinetsformatie lef moet worden getoond. "De tijd van vrijblijvendheid is voorbij. Neem beslissingen en ga daarbij geen heilig huisje uit de weg."

Bron: ad.nl.

*Deze suggestie is opvallend, want behoort niet tot de Top 10 aanvullende-alcoholbeleidsmaatregelen die het RIVM onlangs op verzoek van de staatssecretaris van VWS inventariseerde.

Laatste nieuws