NL EN
DONEER NU!

Gedoe over gesneuveld Spaans plan rond dagmenu’s zonder alcohol

2 mei 2022

In Spanje was even paniek bij horecaondernemers en consumenten. Afgelopen week stond in de media dat het ministerie van Volksgezondheid een alcoholverbod wil invoeren voor de in Spanje zeer populaire ‘menu del día’ ofwel het dagmenu.

In een eerste ontwerptekst van een voorstel van het ministerie van Volksgezondheid en de ‘Sistema Nacional de Salud’ over een nieuwe strategie om hart- en vaatziekten tegen te gaan, werd gerept over de samenstelling van de populaire dagmenu’s of ‘menu del día’ in Spanje. Die moeten gezonder voor het hart, dus bij voorkeur zonder een glaasje/fles wijn of glas/karaf bier.

Maar de populaire Madrileense regiopresidente Isabel Díaz Ayuso plaatste direct een foto van de witte wijn die ze bij haar lunch dronk. "Een goed glas wijn, zoals de heren van de overheid ons willen verbieden", schreef de rechts-populistische politica erbij. Ook vanuit linkse politieke hoek klonk protest: dat glas wijn hóórt er gewoon bij. Hoezeer het ministerie daarna nog duidelijk probeerde te maken dat het ging om een gezondheidsadvies en niet om een alcoholverbod: het kwaad was al geschied.

De definitieve tekst die woensdag is goedgekeurd, bevat een paragraaf waarin wordt voorgesteld om samen te werken met de horeca "om het mediterrane dieet te promoten als een manier van gezond eten voor het hart". De alinea bevat geen enkele verwijzing meer naar alcoholhoudende dranken.

Omdat de tekst over het alcoholgebruik uit de betreffende passage in de definitieve strategie is verdwenen ging de ophef in de media volgens het ministerie van Volksgezondheid om een 'achterhaald plan'.

Bronnen: mirror.co.uk, spanjevandaag.com en trouw.nl.

Laatste nieuws