NL EN
DONEER NU!

Nieuwe regels wederverstrekking bij veel Nederlanders onbekend

1 juli 2021

Nieuwe regels wederverstrekking bij veel Nederlanders onbekend Vrienden, ouders of andere volwassenen die alcohol in een bar, op een festival of op een andere openbare plek doorgeven aan een minderjarige riskeren een boete van € 100*. Dat is het gevolg van de nieuwe Alcoholwet die sinds vandaag van kracht is.

De minderjarige van 16 en 17 jaar die de alcohol aanpakt riskeerde al een boete van € 100 voor het aanwezig of voor consumptie gereed hebben van alcohol. En de verstrekker kan soms ook een boete verwachten.

Uit een flitspeiling in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onder ruim duizend respondenten blijkt dat zes op de tien Nederlanders nog helemaal niet weet wat er met de nieuwe wet gaat veranderen. Van de circa 40% respondenten die aangeeft iets te weten over wat de nieuwe Alcoholwet inhoudt, weet driekwart dat jongeren en volwassenen allebei een boete kunnen krijgen als er alcohol wordt doorgegeven. Negen op de tien ondervraagden zou geen drankje voor een minderjarige bestellen als dat een boete van € 100 oplevert. Een op de 6 jongeren tussen de 18 en 25 zou dat echter nog steeds doen. Uit de flitspeiling blijkt ook dat Nederlanders niet weten hoe hoog de boetes eerst waren en sinds 1 juli zijn.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): "Ik hoop van harte dat er ontzettend weinig boetes uitgeschreven gaan worden naar aanleiding van de nieuwe wet. We doen dit niet om de schatkist te spekken, maar voor de gezondheid van jongeren. Alcohol onder de 18 is ongezond, daar is de Gezondheidsraad heel helder over. Maar te veel 18-minners drinken nog. Daarom doen we veel aan voorlichting om jongeren, hun ouders en vrienden ervan bewust te maken dat geen alcohol onder de 18 de gezonde keuze is. En als je de gezonde keuze maakt, hou je samen 200 euro op zak."

Bron: rijksoverheid.nl.

*Feitcode E209

Laatste nieuws