NL EN
DONEER NU!

Maagomleiding en -verkleining hebben soms veel invloed op de alcoholstofwisseling

14 februari 2020

Een nieuwe studie onder 55 vrouwen wijst uit dat twee meest populaire vormen van bariatrische chirurgie - Roux-en-Y-maagomleiding en sleeve gastrectomie - de gevoeligheid en absorptie van alcohol drastisch veranderen. De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Illinois, zal binnenkort gepubliceerd worden in het tijdschrift Surgery for Obesity and Related Diseases.

Bij sommige vrouwen nam de gevoeligheid voor alcohol zoveel toe na de bariatrische ingreep dat de hoeveelheid die ze konden consumeren voor ze de effecten voelden met de helft was verminderd in vergelijking met hun drinkgewoonten vóór de operatie, terwijl anderen juist een verminderde gevoeligheid hadden.

Na het nuttigen van 2 standaardglazen alcoholhoudende drank hadden de vrouwen die een maagomleiding of een maagverkleiningsoperatie hadden ondergaan, veel sneller een piek van de bloed-alcoholconcentratie dan patiënten met een maagband. Ook was die piek twee keer zo hoog. 50% van de geopereerde vrouwen had na 2 glazen alcohol een BAG van 0,8 promille, in veel Amerikaanse staten de wettelijke grens voor rijden onder invloed.

Bron: miragenews.com.

Laatste nieuws