NL EN
DONEER NU!

Trimbos: veel omgevingsschade als gevolg van alcohol

25 januari 2024

Trimbos: veel omgevingsschade als gevolg van alcohol Het Trimbos-instituut heeft een 20 pagina’s tellende factsheet gepubliceerd met veel cijfers over de brede maatschappelijke schade van alcohol. Cijfers over gezondheidsschade bij de drinker zelf zijn niet in de factsheet opgenomen.

Bij omgevingsschade van alcohol heb je het bijvoorbeeld over letsel of schade door (verkeers)ongevallen, huiselijk of (seksueel) geweld. Maar ook over de schade bij kinderen die prenataal aan alcohol zijn blootgesteld of bij kinderen van verslaafde ouders. Denk ook aan de economische impact van arbeidsongevallen en werkverzuim.

Uit de Aanvullende Module Middelen van de Leefstijlmonitor (Trimbos-instituut i.s.m. RIVM en CBS) blijkt dat 13,1% van de volwassenen in Nederland wel eens alcoholgerelateerde omgevingsschade ervaart. Bijvoorbeeld agressie, een vervelende benadering of ruzie.

Mannen ervaren vaker agressie, ruzie en vernielingen door het alcoholgebruik van anderen, terwijl vrouwen vaker een vervelende benadering ervaren, bijvoorbeeld seksueel. Jongvolwassenen (18-29-jarigen) en hbo- en wo-opgeleiden ervaren het vaakst negatieve gevolgen door het alcoholgebruik van anderen, mogelijk doordat zij vaker in een omgeving zijn waar gedronken wordt, zoals het uitgaansleven. Ook volwassenen die zelf meer drinken, ervaren vaker negatieve gevolgen door het alcoholgebruik van anderen.

Volgens Carmen Voogt, de onderzoeker van het Trimbos-instituut die deze factsheet heeft samengesteld, is het belangrijk om de omgevingsschade van alcohol eerlijker onder ogen te zien. De factsheet maakt duidelijk dat er schade en kosten zijn op veel verschillende domeinen. De onderzoeker beveelt aan om de monitoring en de registratie van alcoholschade te verbeteren.

Bronnen: trimbos.nl en avrotros.nl.

factsheet-alcoholschade-in-nederland.pdffactsheet-alcoholschade-in-nederland.pdf (6,59 MB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl