NL EN
DONEER NU!

ESPAD: Nederlandse jongeren drinken vaker en meer per keer dan Europese leeftijdsgenoten

20 september 2016

Vandaag verschijnt in Lissabon het rapport van de vierjaarlijkse ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) studie. Het rapport bundelt de gegevens van onderzoek in 35 Europese landen, waaronder Nederland, naar het gebruik van alcohol, tabak en drugs onder 15- en 16-jarige scholieren. De trend in Europa komt overeen met de al eerder gesignaleerde trend in Nederland: een dalende lijn in het gebruik van nagenoeg alle middelen. De Nederlandse cijfers zijn eerder dit jaar al gepubliceerd in het Peilstationsonderzoek.

Voor alcoholgebruik geldt dat Nederlandse jongeren wat ouder zijn als ze beginnen met drinken dan hun Europese leeftijdsgenoten, maar als ze drinken drinken ze vaak en veel. Van de Nederlandse 15-16 jarige scholieren heeft 26% voor hun 14e jaar al eens gedronken, terwijl het ESPAD gemiddelde 47% is. Het ooit gebruik is in Nederland met 73% ook lager dan het ESPAD gemiddelde van 80%, terwijl het gebruik in de afgelopen maand ongeveer gelijk is.

Samen met Liechtenstein, Cyprus, Vlaanderen en Malta behoren we tot de hoogst scorende landen voor wat betreft het aantal keren alcohol gedronken in de afgelopen maand. Dat geldt ook voor de hoeveelheid alcohol gedronken op de laatste drink-dag. We staan op plaats 6 met boven ons Denemarken (hoogste frequentie), Estland, Zweden, Finland en Ierland.

Bronnen: trimbos.nl en illustratie uit nrc.nl.

ESPAD: Nederlandse jongeren drinken vaker en meer per keer dan Europese leeftijdsgenoten

espad_report_2015.pdfespad_report_2015.pdf (3,30 MB)

Laatste nieuws