NL EN
DONEER NU!

Onderzoek naar hersenschade door matig alcoholgebruik bij pubers

11 mei 2017

De kortetermijneffecten van alcoholgebruik op de hersenen van pubers zijn bekend, maar wat de effecten zijn op de lange termijn, is minder duidelijk. Daarom gaan Nederlandse onderzoekers kijken hoe ongezond bier eigenlijk is voor het puberbrein. De Hersenstichting maakt dit onderzoek mogelijk.

Het onderzoek volgt zo’n 1.400 jongeren in de leeftijd 8-17 jaar over een langere periode. Er worden twee momenten met elkaar vergeleken: het moment dat ze nooit alcohol hebben gedronken en het moment waarop ze dat wel hebben gedaan. De onderzoekers bekijken op hersenscans of en welke verschillen er te zien zijn in de hersenen. Ook wordt er onderzocht of er effecten van alcohol zijn op de cognitieve vaardigheden van pubers.

Het is voor het eerst dat er grootschalig onderzoek wordt gedaan naar de langetermijngevolgen van matig alcoholgebruik bij jongeren. Hierdoor kunnen de resultaten van dit onderzoek van belang zijn voor een zeer grote groep jongeren. Ook uniek is dat er onderzoeksgroepen van het Erasmus MC, de Universiteit van Leiden, de VU en het UMC Utrecht samenwerken.

Bron: hersenstichting.nl.

Laatste nieuws