NL EN
DONEER NU!

Alcoholgerelateerde gezondheidsschade bij mannen op alle drinkniveaus

15 juni 2020

Niet alleen zwaar drinken kan problemen veroorzaken, ook matig drinken kan leiden tot alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames en sterfte. Dat blijkt uit een studie door Canadese onderzoekers onder leiding van Adam Sherk, verschenen in het Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

De onderzoekers ontdekten dat in de Canadese provincie British Columbia een aanzienlijk deel van de door alcohol veroorzaakte sterfgevallen en ziekten voorkwam bij mensen die binnen de Canadese richtlijnen voor alcoholgebruik bleven (per week de hoeveelheid van 13 Nederlandse glazen voor vrouwen en 21 voor mannen).

Matige drinkers bleken niet beschermd tegen alcoholgerelateerde schade. Zo werd meer dan 50% van de kankersterfte als gevolg van alcohol gevonden bij matige drinkers. 38% van alle alcoholgerelateerde sterfte vond plaats bij mensen die minder dronken dan de Canadese alcoholrichtlijn of die voormalige drinkers waren.

Opvallend was wel dat het drinken binnen de richtlijnen bij vrouwen enige bescherming bood tegen overlijden door een hartaanval, een beroerte of suikerziekte. Het beschermende effect van matig drinken lijkt niet op te gaan voor mannen. Zij ondervonden gezondheidsschade op alle drinkniveaus.

De conclusie van de onderzoekers is dat sommige nationale drinkrichtlijnen mogelijk te hoog zijn. Sherk c.s. adviseert als genderneutrale alcoholrichtlijn die van de Nederlandse Gezondheidsraad: "Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag".

Adam Sherk, Gerald Thomas, Samuel Churchill & Tim Stockwell. Does Drinking Within Low-Risk Guidelines Prevent Harm? Implications for High-Income Countries Using the International Model of Alcohol Harms and Policies. Journal of Studies on Alcohol and Drugs, 81 (2020) 3, 352–361 https://doi.org/10.15288/jsad.2020.81.352

Bron: prnewswire.com.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl