NL EN
DONEER NU!

Amerikanen zuipen zich te pletter. Waarom?

6 juni 2021

Amerikanen zuipen zich te pletter. Waarom? Niet zo lang geleden werden Amerikaanse millennials nog geprezen als de droogste generatie ooit. Nu zuipen die jonge Amerikanen zich dood.

Sinds 1999 is het aantal alcoholgerelateerde sterfgevallen in de Verenigde Staten verdubbeld, tot meer dan 70.000 per jaar, vaak aan cirrose. Alcohol is inmiddels een van de belangrijkste oorzaken van de daling van de Amerikaanse levensverwachting. Waarom grijpen Amerikanen naar de fles? Mick van Loon van Newsmonkey zocht het uit.

Hij noemt een paar ontwikkelingen:
1. De pandemie. Bijna een kwart van de Amerikanen dronk het afgelopen jaar meer om met stress om te gaan. Tijdens de pandemie steeg de drinkfrequentie, evenals de verkoop van sterke drank.
2. Blurring. Sommige supermarkten hebben wijnbars, bier van de tap, borden die je uitnodigen om te ‘shoppen en nippen’. Er zijn er zelfs met winkelkarren met bekerhouders. Haarsalons en kledingboetieks serveren goedkope cava in plastic bekers. Bioscopen schenken alcohol, Starbucks schenkt alcohol, dierentuinen schenken alcohol.
3. Toegenomen promotie. De gedistilleerdbranche is weer tv-reclame gaan maken. Verder zijn er zoete drankjes op de markt gebracht die de drempel om te gaan drinken verlagen. Verder hebben de wijnmakers uitgedragen dat matige wijnconsumptie goed voor je zou kunnen zijn.

Per hoofd van de bevolking wordt in de Verenigde Staten niet zoveel gedronken. Maar er zijn veel geheelonthouders, dus drinken de drinkers veel. En de drinkers drinken vaak sterke drank, waardoor problematische alcoholverslaving zich sneller manifesteert. Wat vooral omhoog schoot was het drinken van voorgemengde, single-serve cocktails (shotjes).

Vooral vrouwen zijn meer gaan drinken. Nogal eens om met stressvolle situaties en negatieve gevoelens om te gaan, blijkt uit onderzoek. Opvallend is dat vrouwen veel vaker alleen drinken dan mannen. Ook wordt er vaker thuis gedronken.

Van Loon concludeert: "Het drinken dat toeneemt is dus, bijna per definitie, van de thuiszittende, verdrietige, niet-nóg-een-dag-zoals-alle-andere-dagen-variëteit. Het soort drinken dat een grotere kans heeft om voor drankproblemen te zorgen. Het drinken dat afnam was vooral het goede, sociaal verbindende soort."

Bron: newsmonkey.be.

Laatste nieuws