NL EN
DONEER NU!

Onderzoek: Doorschenken komt vaak voor

13 februari 2017

Op het verkopen van 'bedwelmende drank' aan mensen die 'in kennelijke staat van dronkenschap' verkeren staat een celstraf van maximaal negen maanden of een boete van maximaal € 8.200. Uit onderzoek van Objectief blijkt dat dit zogenoemde 'doorschenken' in de horeca vaak voorkomt.

Het gaat om onderzoek waarbij acteurs spelen dat ze dronken zijn. Ze zijn ingehuurd om barpersoneel te testen op het doorschenken aan dronkaards. De gemeenten die Objectief inhuurden (Amsterdam, Utrecht en Rotterdam) waren benieuwd: schenkt de barmedewerker dat biertje in, ook al is klip-en-klaar dat hun klant dronken is?

De testavonden in de drie steden vonden vorig jaar plaats. In Amsterdam, dat de resultaten onlangs bekendmaakte, kregen de dronkaards in 29 van de 40 cafés hun bierbestelling. Anders gezegd: cafés overtraden de wet in ruim zeven van de tien gevallen. Utrecht en Rotterdam scoorden niet veel beter. De gemeenten hebben de ‘betrapte’ cafés niet beboet: het betrof puur een onderzoek. Gemeenten moeten voor de wetscontrole eigen, ambtelijke toezichthouders inzetten.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws