NL EN
DONEER NU!

Van Ooijen gaat voorstellen kleine kansspelen in horecalokaliteiten toe te staan

14 juni 2024

Staatssecretaris Maarten van Ooijen heeft in antwoord op Kamervragen laten weten voor te gaan stellen om kleine kansspelen in horecalokaliteiten, onder voorwaarden, toe te staan.

De Alcoholwet verbiedt het organiseren van kansspelen in een horecalokaliteit waar alcohol wordt verstrekt. Omdat bingo valt onder de Wet op de Kansspelen, kunnen in horecalokaliteiten dus geen bingo-evenementen worden georganiseerd. Het idee achter dat verbod is dat alcoholverslaving en gokverslaving elkaar kunnen versterken.

De burgemeester van Soest heeft recent besloten bingo’s met een hapje en een drankje in horecalokaliteiten om die reden niet langer te gedogen. Dat leidde tot vragen in de Tweede Kamer. Kamerlid Marina Vondeling (PVV) vroeg daarin of de Alcoholwet veranderd kan zodat bingo’s in horecalokaliteiten worden toegestaan.

Van Ooijen zegt in zijn antwoorden toe voor te gaan stellen om kleine kansspelen, onder enkele voorwaarden die de Wet op de Kansspelen noemt, toe te staan. Zo moet de organisator een Nederlandse vereniging zijn die minstens drie jaar bestaat en moet in de statuten van de vereniging een duidelijk doel omschreven staan en dat mag niet zijn het organiseren van kansspelen. Het kansspel mag niet georganiseerd worden voor persoonlijk gewin. Daarnaast moet het doel van te voren bekend gemaakt worden en is er een maximale hoogte van de prijzen en premies in geld of goederen die spelers kunnen winnen van €400 euro per serie, met een maximum van €1.550 per bijeenkomst.

Bron: tweedekamer.nl.

Laatste nieuws