NL EN
DONEER NU!

Alcohol en opvoeding: verschil stad en dorp

14 maart 2023

Ouders uit een dorp of het platteland zijn minder streng over alcohol dan ouders uit de stad. Dat blijkt uit een nieuwe aanvullende analyse van gegevens afkomstig van het HBSC-onderzoek onder ouders van 3.240 leerlingen van 12 t/m 16 jaar van het voortgezet onderwijs. 9 Maart jl. publiceerde het Trimbos-instituut ook al nieuwe data uit dit onderzoek.

Jongeren uit landelijke gebieden (zoals dorpen of het platteland) drinken meer alcohol dan jongeren uit stedelijke gebieden. Onderzoek laat zien dat ouders die in de stad wonen vaker strenge regels hebben over alcohol drinken dan ouders uit een dorp of platteland (74% vs. 67%). Ook hebben ouders uit de stad meer vertrouwen in hun opvoeding als het gaat om niet drinken.

Ouders uit de stad denken vaker dat zij effectieve maatregelen kunnen nemen om te voorkomen dat hun kind (te) veel alcohol gaat drinken dan ouders uit een dorp of het platteland (69% vs. 63%). Ook denken stadse ouders vaker dat hun kind het advies over niet drinken overneemt dan ouders uit een dorp of het platteland (73% vs. 67%).

Bron: trimbos.nl.

Laatste nieuws