NL EN
DONEER NU!

Discussie op Radio1 over ‘Zien drinken, doet drinken’

7 november 2022

Discussie op Radio1 over ‘Zien drinken, doet drinken’ Vandaag startte de campagne 'Zien drinken doet drinken', waarin ouders de boodschap krijgen dat hun eigen drankgebruik van invloed is op dat van hun kinderen.

Is het beter om bier of wijn te laten staan als er kinderen in de buurt zijn? Op NPO Radio 1 werd hierover onder leiding van Thijs van de Brink een gesprek gevoerd met Wim van Dalen van Alliantie Alcoholbeleid Nederland, wijnboer en wijnliefhebber Ilja Gort en presentatrice Evi Hanssen, zij drinkt niet meer sinds januari 2020, schreef daar een boek over en gaat binnenkort ook het theater in met dit onderwerp.

Van Dalen ging in op het promotie-onderzoek van een medewerker van het Trimbos-instituut waaruit blijkt dat kinderen al op jonge leeftijd het gedrag van hun ouders kopiëren. En de ouders zijn zich hiervan vaak pas bewust als hun kinderen pubers zijn die te veel drinken. Alcohol is echter een riskante stof.

Het gesprek ging vervolgens over het risico dat ouders door deze campagne stiekem gaan drinken. Zoals rokende ouders soms buitenshuis roken omdat ze niet willen dat hun kinderen op de hoogte zijn van het feit dat zij roken.

Van Dalen geeft aan dat dat in het geheel niet de bedoeling is van de campagne. Doel van de actie is dat ouders bewust worden van hun invloed op het drinkgedrag van hun kinderen.
Op basis van die kennis kunnen zij dan zelf beslissen of ze wel of niet in het bijzijn van hun kinderen drinken. Hanssen vindt dat er vooral meer moet worden voorgelicht over alcohol, een stof die zij een hard drug noemt. Gort vindt ook dat er meer informatie gegeven moet worden.

Bron: nporadio1.nl.

Laatste nieuws