NL EN
DONEER NU!

Schotse regering wil MUP verhogen

5 februari 2024

De minimumprijs voor alcoholhoudende dranken in Schotland zal waarschijnlijk stijgen. Alom verwacht men in Edinburg dat een dezer dagen bekend zal worden gemaakt dat de regering de MUP wil verhogen.

De huidige MUP-regeling uit 2018 had een geldigheidsduur van zes jaar. De regeling loopt 30 april van dit jaar af, tenzij het Schotse parlement instemt met verlenging. Vorig jaar september is een consultatie gestart. In dat kader hebben gezondheidsorganisaties toen voorgesteld om de minimumprijs per eenheid alcohol van 10 ml te verhogen van 50P naar 65P.

De prijs van een biertje zal dan stijgen naar ten minste 86P (€ 1,01). De minimumprijs van een fles whisky stijgt van 14 pond naar ten minste 18,20 pond (€ 21,27).

In Nederland is er vooralsnog geen sprake van invoering van een minimumprijs voor alcohol. Het RIVM onderzocht in 2021 wat de gevolgen van zo’n prijsmaatregel zouden zijn. Toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis toonde zich voorstander, net als alle gezondheidsorganisaties. Blokhuis noemde het ‘een zinvolle en doeltreffende maatregel’ die vooral zware drinkers treft. Gematigde drinkers die vooral in de horeca alcohol consumeren, zouden niet meer geld kwijt zijn dan anders; de alcoholprijzen in cafés en restaurants liggen immers ver boven een eventueel vast te stellen minimumprijs voor alcohol.

Bronnen: dailyrecord.co.uk en volkskrant.nl.

Update: de regering heeft inderdaad besloten voor te stellen de MUP te laten stijgen naar 65P. Het voorstel wordt 19 februari 2024 besproken. De bedoeling is dat de maatregel 30 september 2024 ingaat.

Laatste nieuws