NL EN
DONEER NU!

Van Rijn: Accijns omhoog, minder verkooppunten, geen blurring en verbod op alcoholreclame

16 december 2016

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) adviseert volgende kabinetten om serieus te kijken naar het verder verhogen van de alcoholaccijns. Dat is een effectieve manier om drankgebruik af te remmen, stelt Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Ook adviseert hij na te denken over twee andere internationaal erkende effectieve maatregelen om mensen minder alcohol te laten drinken, namelijk beperking van het aantal verkooppunten en een totaalverbod op alcoholreclame- en sponsoring.

Alcohol is veel gevaarlijker voor de gezondheid dan mensen denken. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) schroomt niet om die boodschap vlak voor de feestdagen nog maar eens helder af te geven. De PvdA-bewindsman vindt dat belangrijk omdat drank niet alleen de hersenen en de lever kan beschadigen, maar ook voor kanker kan zorgen en hart- en vaatziekten. "Je moet naar omstreden maatregelen durven kijken."

De PvdA-bewindsman heeft de afgelopen periode de wetgeving rond alcohol geëvalueerd. In zijn Kamerbrief gaat hij in op het feit dat zowel jongeren als volwassenen minder vaak drinken, maar als ze drinken, de sluizen ook open gaan. De staatssecretaris geeft dan ook aan zich te willen blijven inzetten op het voorkómen van alcoholgebruik onder jongeren en volwassenen. Dit wil hij bereiken via campagnes, het vergroten van kennis over de schadelijkheid van overmatig alcoholgebruik en door blijvend in te zetten op naleving van de regelgeving.

Ook vindt Van Rijn dat kritisch gekeken moeten worden naar de regels rond verstrekking van alcohol, zoals bijvoorbeeld de opleidingseisen van verstrekkers. Van Rijn vindt ook dat de huidige inrichtingseisen (eisen aan het pand waarin de slijterij of horecaonderneming is gevestigd) gemoderniseerd moeten worden. Tevens wil hij de mogelijkheden verkennen om het toezicht op de verkoop van alcohol via internet, evenals het verbod op prijsacties, te centraliseren.

Het verbod op het schenken van alcohol in kapperszaken, kunstgalerieën of boekwinkels blijft in stand, benadrukt de PvdA-bewindsman. Dit ondanks herhaaldelijke verzoeken vanuit de VVD en sommige gemeenten.

De staatssecretaris gaat de evaluatie van de drankwetgeving met de Tweede Kamer bespreken. Dat overleg is in februari 2017 gepland.

Bronnen onder meer: telegraaf.nl en ad.nl.

evaluatie-drank--en-horecawet-gedrukte-versie.pdfevaluatie-drank--en-horecawet-gedrukte-versie.pdf (376 kB)

Laatste nieuws