NL EN
DONEER NU!

Sportieve Texelse jongeren gebruiken méér alcohol, tabak en cannabis

16 mei 2019

Sportieve Texelse jongeren gebruiken méér alcohol, tabak en cannabis Recent is het alcoholgebruik van 310 Texelse jongeren uit de derde en vierde klas van het voortgezet onderwijs onderzocht in het kader van een pilot van het Trimbos-instituut waarin 6 gemeenten gaan werken met onderdelen van het IJslandse preventiemodel.

De resultaten van het onderzoek geven een soms verrassend beeld. Zo is opmerkelijk dat juist de jongeren die drie of meer dagen per week intensief bewegen, beduidend vaker dronken waren geweest (30,5%) dan hun minder sportieve leeftijdgenoten (19%). Ook hadden zij vaker een sigaret opgestoken (30,8% tegenover 23,6%) en cannabis gebruikt (28% - 12,7%). Het alcoholgebruik door sporters bleek niet plaats te vinden in sportkantines, maar bij anderen thuis (37%), in een uitgaansgelegenheid (30,7%) of thuis (23,8).

De invloed van Texelse ouders op drankgebruik blijkt aanzienlijk. Kinderen van ouders die dronkenschap niet afkeuren, zijn twee keer zo vaak wel eens dronken geweest als die van ouders die tegen dronkenschap zijn. En een veel groter aantal heeft gerookt en cannabis gebruikt.

Bron: noordhollandsdagblad.nl.

Laatste nieuws