NL EN
DONEER NU!

Politici zijn kritisch over Preventieakkoord

23 november 2018

Politici zijn kritisch over Preventieakkoord Staatssecretaris Paul Blokhuis en zeventig organisaties lanceerden in Den Haag het Nationaal Preventieakkoord. Maar politici zijn kritisch.

Met die werkelijkheid wordt Blokhuis vrijdag direct geconfronteerd: D66 en zijn eigen CU zijn positief over het akkoord, maar mede-coalitiepartijen VVD en CDA vinden dat de overheid zich niet te veel mag mengen in het persoonlijk leven van mensen.

CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik is blij met "de ontwikkeling" die het akkoord in de maatschappij in gang zet, maar benadrukt dat de overheid niet te veel moet eisen: "Gezonder leven is niet iets dat je aan mensen oplegt, maar dat mensen zelf moeten doen." VVD-Tweede Kamerlid Hayke Veldman vindt het goed dat de overheid "een handje helpt", maar dat hoeft niet te betekenen "dat we je gaan voorschrijven dat je nooit meer een frietje mag eten of een biertje mag drinken".

Dit akkoord is politiek gezien het hoogst haalbare voor Blokhuis, die zich óók de kritiek van de oppositie op de hals haalt. PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema schrijft op Twitter: "We bepalen zelf wel hoe we leven." Aan de andere kant staan GroenLinks-Kamerlid Wim-Jan Renkema, die vindt "de ambities niet te fors, maar de maatregelen te slap", en PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen, die concludeert dat Blokhuis "met lege handen achterblijft", terwijl de voedingsindustrie en alcoholproducenten "in hun handjes wrijven".

Eric van der Burg, die als (voormalig) VVD-wethouder in Amsterdam werkte aan een gezondere stad en voorzitter was van de ‘obesitastafel’, geeft toe dat het "geen makkelijk proces" was. Hij was enigszins jaloers op ‘de rooktafel’, waar de industrie niet aan tafel mocht zitten en er nauwelijks tegengestelde belangen waren. "Als ik de tekst zelf had geschreven, lag er nu iets anders. Maar dan was het geen akkoord. Dit moet ook nog door de Tweede Kamer."

Lovende woorden zijn er bij de deelnemers vooral voor Blokhuis die "zijn nek heeft uitgestoken". Iedereen heeft de staatssecretaris zijn akkoord gegund - en niemand wil niet meer welkom zijn op het ministerie. Zelf zegt Blokhuis: "De grootste winst is dat er een beweging op gang is gekomen. Wie had een aantal jaar geleden kunnen denken dat we met zoveel partijen om tafel zouden zitten om Nederland gezonder te maken."

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws