NL EN
DONEER NU!

Veel discussie over tekst poster DrinkWise over alcohol en zwangerschap

31 augustus 2018

Veel discussie over tekst poster DrinkWise over alcohol en zwangerschap In Australië heeft DrinkWise na heftige kritiek duizenden posters over alcohol en zwangerschap vernietigd. DrinkWise - dat eerder kritiek kreeg omdat het de voorlichting afstemde met de alcoholindustrie - verspreidde de posters naar ziekenhuizen en huisartsenposten. De poster werd ingetrokken nadat de Australian Medical Association haar bezorgdheid had geuit over de tekst die misleidende en onjuiste informatie bevatte.

De kop van de poster luidt: "Het is het veiligst om niet te drinken tijdens de zwangerschap." Daaronder stond: "Het is niet bekend of het veilig is om alcohol te drinken als u zwanger bent. Wat bekend is, is dat het risico van schade voor uw baby toeneemt naarmate u meer drinkt en dat bingedrinken bijzonder schadelijk is. De veiligste optie voor vrouwen is geen alcohol te gebruiken als ze zwanger zijn, zwanger willen worden of borstvoeding geven."

Het probleem ligt in de eerste zin, die beweert dat het "niet bekend" is of het veilig is om te drinken tijdens de zwangerschap. Deze claim is misleidend. Er is duidelijk bewijs dat drinken tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor de zich ontwikkelende foetus. Minder duidelijk is wat de risico’s zijn van het drinken van kleine hoeveelheden alcohol tijdens de zwangerschap, maar uit het beperkt beschikbare onderzoek valt te concluderen dat niet drinken de veiligste optie is.

DrinkWise reageerde op de klachten door de posters te vervangen door een bijgewerkte versie. De kop is hetzelfde gebleven, maar de tekst daarna is vervangen door de volgende zin: "Een zeer belangrijke keuze die u kunt maken voor de gezondheid van uw baby is om geen alcohol te gebruiken tijdens de zwangerschap, als u zwanger wilt worden of als u borstvoeding geeft."

Door deze wijziging is de informatie niet langer misleidend. Maar wat opvalt is dat de tekst niet actief aanbeveelt geen alcohol te gebruiken en ook niet direct vermeldt dat het belangrijk is om dit te doen. In plaats daarvan wordt de optie om geen alcohol te gebruiken weggezet als een "belangrijke keuze" die een vrouw kan maken. De tekst beweert ook niet dat drinken tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn. In plaats daarvan wordt geen alcohol gebruiken geframed als een keuze die je zou kunnen maken "voor de gezondheid van je baby".

De onhandige formulering van de herziene DrinkWise-poster is problematischer dan alleen maar een zwakke copywriting. Ze ondermijnt de volksgezondheidsboodschap die de poster zou moeten overbrengen.

Bron: theconversation.com.

Laatste nieuws