NL EN
DONEER NU!

KNAW moet zich terugtrekken als organisator van de Heinekenprijzen

13 september 2022

Klaas Landsman, hoogleraar aan de Radboud Universiteit heeft in een ingezonden brief in de NRC kritiek geuit op de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), waarvan hij zelf lid is, omdat ze zich laat sponsoren door Heineken. De KNAW moet zich onmiddellijk terugtrekken als organisator van de Heinekenprijzen, stelt hij.

Landsman vindt het, gezien de risico’s die het gebruik van alcohol met zich brengt, verbijsterend dat de KNAW al vele jaren Heinekenprijzen uitreikt, binnenkort weer (29/9). De oorspronkelijke (en zeer prestigieuze) dr. A.P. Heinekenprijzen zijn recent zelfs aangevuld met zogenaamde Heineken Young Scientist Awards.

De KNAW ontpopt zich hiermee, aldus Landsman, als reclamezuil voor een bedrijf dat haar geld verdient met de verkoop van vergif. “Het trapt met open ogen in een pr-strategie waarmee ons nationale biermerk, dat evenals de tabaksindustrie al lang weet hoe dubieus zijn product is, zich associeert met zaken die als positief worden gezien, zoals sport en wetenschap”. Landsman wijst er ook op dat Heineken een van de hoofdsponsoren is van de Champions League en op de Olympische Spelen succesvolle Nederlandse sporters naar het Holland Heineken House worden gedirigeerd. Ook is Heineken een grote sponsor van de Formule 1 – vroeger was dat Marlboro.

De KNAW draagt aan deze reclames bij, volgens Landsman, door een positieve associatie bij de naam Heineken te bieden, waarbij de bittere ironie is dat juist de wetenschap, niet de alcoholindustrie, de schadelijke gevolgen van alcohol in de openbaarheid heeft gebracht. Hoe leggen wij jongeren uit dat alcohol ongezond is, aldus de hoogleraar, als Heineken een intieme relatie heeft met de KNAW?

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws