NL EN
DONEER NU!

Schotse minimumprijs had beperkt korte termijn economisch effect op alcoholsector

2 oktober 2019

Uit onderzoek naar de onmiddellijke effecten van de MUP, de Schotse wetgeving waardoor minimumprijzen voor alcohol verplicht zijn, op de alcoholsector blijkt dat er in de eerste 9 maanden na introductie een daling was van de verkopen van drank, maar dat die daling werd gecompenseerd door hogere prijzen.

De totale impact op retailers varieerde, afhankelijk van het soort verkochte producten (het meeste bij degenen die eerder vooral goedkope drank sleten). Retailers pasten ook hun verkoopstrategie aan. Zo verkochten ze kleinere eenheden en meer laaggradige en premium dranken. De effecten van de introductie van de MUP op de opbrengsten en winsten van producenten waren negatief, maar klein. Er was slechts invloed op een beperkt deel van de totale omzet van de producenten.

Als onderdeel van het bredere evaluatieonderzoek heeft NHS Health Scotland, in opdracht van Frontier Economics, de economische impact van de introductie van de MUP geëvalueerd. Acht casestudy's werden uitgevoerd met een reeks organisaties die verschillende delen van de industrie vertegenwoordigen, waaronder een supermarkt, een gemakswinkel, een horecabedrijf, maar ook met gedistilleerdproducenten en twee brouwerijen.

De onderzoekers interviewden ook retailers aan beide zijden van de grens van Schotland en Engeland en vroegen hen of ze dachten dat MUP had geleid tot een toename van mensen uit Schotland die alcohol kochten bij winkels in Engeland. Er waren aanwijzingen hiervoor, hoewel retailers opmerkten dat er voorafgaand aan de introductie van MUP al grensoverschrijdende aankopen plaatsvonden, omdat veel consumenten die in Schotland aan de grens wonen in Carlisle of Berwick-on-Tweed werken of wekelijks boodschappen doen in deze steden.

Bron: healthscotland.scot.

minimum-unit-alcohol-pricing-_1.pdfminimum-unit-alcohol-pricing-_1.pdf (2,72 MB)

Laatste nieuws