NL EN
DONEER NU!

Bij merendeel carnavalsoptochten geen zuipwagens meer

20 februari 2025

Bij merendeel carnavalsoptochten geen zuipwagens meer Alcohol lijkt bijna onlosmakelijk verbonden met carnaval. Vooral tijdens een carnavalsoptocht kan te veel alcohol voor gevaarlijke situaties zorgen. Omroep Brabant vroeg de meer dan 250 optochtorganisaties die de provincie Noord-Brabant rijk is hoe zij omgaan met alcoholgebruik door de deelnemers aan de optocht.

Is het toegestaan? Wordt er gecontroleerd? En hoe kijken zij aan tegen de zuipwagens, met bierdrinkers en harde muziek?

Ruim 130 optochtorganisaties vulden de vragenlijst in. Bij het merendeel van de optochten is het drinken van alcohol door optochtdeelnemers niet toegestaan, in 33 optochten wél. Wanneer het is toegestaan, staat er vaak in het reglement bij dat drinken 'met mate' mag en dat de chauffeurs nuchter moeten zijn.

De meeste optochtorganisaties nemen allerlei maatregelen om gevaarlijke situaties met alcohol te voorkomen. Zo moeten chauffeurs en wagenbegeleiders, mensen die verplicht naast de wagen lopen voor de veiligheid, bij veel optochten een blaastest doen aan de start. Ook checken optochtorganisaties vóór de optocht of er alcohol op de wagens is en wordt deze ingenomen.

Wanneer er sprake is van overmatig alcoholgebruik, kunnen optochtorganisaties ingrijpen en wagens of loopgroepen uit de optocht zetten. Zover komt het vaak niet, omdat deelnemers in veel optochten gediskwalificeerd worden als ze bier drinken tijdens de optocht.

In diverse dorpen laten ze zuipwagens niet meer toe. In Zijtaart waren ze vorig jaar al niet meer welkom en dat heeft volgens de organisatie zijn vruchten afgeworpen. "We zijn vorig jaar heel duidelijk geweest in het niet toelaten van zogenaamde 'feestwagens'. Dit jaar zijn er geen aanvragen meer voor geweest", laat Gerard Hooijmans van CV de Reigers weten.

Bron: omroepbrabant.nl.

Update: Om zeker van te zijn dat er geen zuipwagens zouden deelnemen aan de carnavalsoptocht heeft de burgemeester van de Halderberge vier eigenaren van zuipwagens die vorig jaar tijdens de optocht werden gecontroleerd, in een brief preventief gewaarschuwd. Daarin worden fikse dwangsommen genoemd (vijfduizend euro per overtreding per dag).

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl