NL EN
DONEER NU!

Meer dan 150 doden door illegale alcohol in India

24 februari 2019

In het noordoosten van India zijn meer dan 150 mensen omgekomen na het drinken van illegaal gestookte alcohol. De meesten werkten op een theeplantage. Nog zeker 200 mensen liggen in het ziekenhuis. Het is voor zover bekend het dodelijkste incident met illegale alcohol ooit. De politie heeft inmiddels 14 mensen gearresteerd die verantwoordelijk worden gehouden voor het produceren en verspreiden van de drank.

De slachtoffers hebben methanol gedronken, een zeer giftige vorm van alcohol die kan ontstaan bij ondeskundig stoken van alcohol. Wat het goedje nog verraderlijker maakt is dat de eerste vergiftigingsverschijnselen erg lijken op die van dronkenschap.

Vorig jaar al trok de World Health Organization aan de bel over het alcoholprobleem in India. 57 miljoen Indiërs, oftewel 5,2% van de bevolking, zijn zo ernstig verslaafd dat ze dringend een behandeling nodig hebben. 160 miljoen Indiërs drinken zich dagelijks dronken. Geschat wordt dat in het land elk jaar drie tot vier miljoen mensen zich dood drinken.

Bijkomend probleem is de hoeveelheid illegaal gestookte alcohol. Van de vijf miljard liter alcohol die in India jaarlijks wordt geconsumeerd is 40% illegaal geproduceerd. De arme bevolking kan de dure merken niet betalen en ziet dus geen andere oplossing dan de toevlucht te nemen tot het illegale spul.

Bronnen: rtlnieuws.nl en welingelichtekringen.nl.

Laatste nieuws