NL EN
DONEER NU!

EU-Lidstaten maken bezwaar tegen Ierse etiketteringsvoornemens

12 juni 2016

Elf lidstaten van de EU hebben bezwaar gemaakt tegen de plannen van de Ierse regering om de Alcohol Bill zodanig te veranderen dat gezondheidswaarschuwingen op alcoholhoudende producten verplicht worden.

Ierland wil op alle alcoholhoudende dranken een verplichte gezondheidswaarschuwing, het alcoholgehalte en het totaal aantal calorieën.

Tegen de plannen is echter bezwaar gemaakt door Nederland, Slowakije, Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Roemenië en Spanje. De reden hiervoor is vooral dat deze landen bang zijn dat de nieuwe Ierse etiketteringsverplichtingen invloed zullen hebben op vrije handel. De Europese Commissie heeft ook haar bezorgdheid geuit over het voorstel.

Het Ierse kamerlid Brian Hayes reageerde richting de media teleurgesteld: "Dit voorstel is onderdeel van een belangrijke nieuwe volksgezondheidswet, waarin ook andere alcoholmaatregelen zijn opgenomen, zoals een Minimum Alcoholprijs en beperkingen van de alcoholreclame en –promotie. De verplichte gezondheidswaarschuwing is echter het meest controversiële onderdeel. Ik ben zeer bezorgd dat de Europese Commissie of een andere EU-lidstaat dit voor Ierland belangrijke stuk wetgeving gaan vertragen. Lidstaten moeten vastberaden en gecoördineerd kunnen reageren op de gezondheidsproblemen die specifiek zijn voor hun land."

Bron: eucam.info.

Laatste nieuws