NL EN
DONEER NU!

Van Bakkum: “De boodschap wordt strenger, alcohol is niet gezond”

13 april 2018

Van Bakkum: “De boodschap wordt strenger, alcohol is niet gezond” Floor van Bakkum van Jellinek reageerde vandaag op het nieuwe onderzoek van The Lancet naar de gevolgen van matig alcoholgebruik. "We moeten eigenlijk af van het idee dat alcoholgebruik gezond is", zegt ze. "Dat las je soms terug: mensen die 1 of 2 glazen per dag dronken en dat als gezond zagen."

Van Bakkum: “Steeds meer blijkt dat dat niet klopt en de studie verschenen in The Lancet laat dat zien. Daarop moeten we onze websites ook aanpassen. De boodschap over alcohol wordt steeds strenger en wij gaan daarin mee."

"De vermeende positieve gezondheidseffecten van alcohol kwamen begin jaren 80 op", zegt hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell in het NOS Radio 1 Journaal. De onderzoekers concluderen nú dat heel veel positieve effecten helemaal niet van toepassing zijn. "Dit onderzoek laat zien dat de risico's op hart- en vaatziekten toch tegenvallen. En het risico op kanker, bleek uit eerder onderzoek, is duidelijk hoger bij een hogere alcoholinname", zegt Seidell.

Van Bakkum zegt dat de drank niet direct in de kast hoeft te blijven. "Maar als je echt gezond wilt leven, kun je beter niet drinken. Of alleen op heel speciale gelegenheden. Maar ga geen alcohol drinken vanwege de gezondheidsvoordelen. In een gezond levenspatroon hoort eigenlijk geen alcohol. En áls je dan wel regelmatig drinkt, zorg dan dat je minimaal twee alcoholvrije dagen per week hebt."

Seidell: "Drink echt met mate. Doe het voor je gezelligheid, maar niet voor de gezondheid. Want die doe je geen plezier met alcohol."

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws