NL EN
DONEER NU!

Mogelijk hebben veel méér kinderen FASD

6 februari 2018

Mogelijk hebben veel méér kinderen FASD Volgens een nieuwe studie hebben mogelijk meer Amerikaanse kinderen dan eerder werd gedacht, schade omdat hun moeders tijdens de zwangerschap alcohol dronken.

De studie, die dinsdag werd gepubliceerd in het tijdschrift JAMA, schat dat het foetaal alcohol syndroom en andere foetale alcoholgerelateerde aandoeningen (samen FASD) bij Amerikaanse kinderen minstens zo vaak voorkomen als autisme. De stoornissen kunnen cognitieve, gedrags- en lichamelijke problemen veroorzaken die de ontwikkeling en het leervermogen van kinderen schaden.

De onderzoekers evalueerden ongeveer 3.000 kinderen op scholen in vier gemeenschappen in de Verenigde Staten en interviewden veel van hun moeders. Op basis van hun bevindingen is een conservatieve schatting dat 1,1 tot 5% van de kinderen in de Verenigde Staten FASD heeft. Dat is vijf keer meer dan eerder gedacht. Ter vergelijking: ongeveer 1,5% van de kinderen wordt momenteel gediagnosticeerd met autisme.

"FASD komt even vaak of vaker voor dan autisme. Het is een aandoening die volledig te voorkomen is en die we vaak over het hoofd zien", zegt Christina Chambers, een van de auteurs van de studie en hoogleraar kindergeneeskunde aan de Universiteit van Californië, San Diego.

P.A. May, C.D. Chambers, W.O. Kalberg et al. Fetal Alcohol Spectrum Disorders in 4 US Communities. JAMA 319(2018)5, 474–482. doi:10.1001/jama.2017.21896

Bron: nytimes.com.

Laatste nieuws