NL EN
DONEER NU!

Rechter: CBL en Jumbo vormden kartel tegen Ageviewers-systeem

9 maart 2016

De rechtbank Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat brancheorganisatie CBL en supermarktketen Jumbo het kartelverbod hebben geschonden. De schending bestaat uit het maken van afspraken die de strekking hadden het gebruik van het leeftijdscontrolesysteem Ageviewers in de supermarktbranche uit te sluiten.

De rechtbank heeft bepaald dat de CBL-Code “Verantwoorde Alcoholverkoop in de supermarkt” nietig is. Voorts is voor recht verklaard dat CBL en Jumbo schadeplichtig zijn jegens de Hollandsche Exploitatie Maatschappij (HEM), het bedrijf achter het Ageviewers-systeem.

HEM is vanzelfsprekend erg blij met het vonnis. Het legt naar het oordeel van HEM een omvangrijk moraliteits- en complianceprobleem bloot bij partijen als Albert Heijn en Jumbo. Er zijn branchebreed verboden afspraken gemaakt om de invoering van het enige effectieve leeftijdscontrolesysteem - Ageviewers - tegen te houden.
HEM zal nu alles in het werk stellen om de controleactiviteiten te hervatten. Bovendien roept HEM de politiek op om zonder verdere vertraging wettelijke maatregelen te nemen zodat de inzet van ineffectieve leeftijdscontrole voorgoed onmogelijk wordt gemaakt. Ook vraagt HEM aan alcohol- en tabaksproducenten om Ageviewers te gaan ondersteunen.

Bron: rechtspraak.nl.

persverklaring-supermarktkartel-tegen-ageviewers.pdfpersverklaring-supermarktkartel-tegen-ageviewers.pdf (400 kB)

Laatste nieuws