NL EN
DONEER NU!

Heineken-brouwerij in Ethiopië gebouwd na landroof en marteling

1 februari 2023

Onderzoeksjournalist Olivier van Beemen heeft recent misstanden blootgelegd bij de landacquisitie - tien jaar geleden - voor een nieuwe brouwerij van Heineken in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Hij sprak Ethiopiërs die woonden op het terrein van de huidige fabriek over hun gedwongen vertrek. Een bewoner die hiertegen protesteerde werd naar eigen zeggen door de politie opgesloten en gemarteld.

De Wereldbank adviseerde bedrijven - ook toen al – om betrokkenheid te tonen bij landacquisitie en herhuisvesting. Heineken hield zich echter afzijdig en verwees naar de Ethiopische overheid. Juridisch gezien klopt dit. Alle grond in Ethiopië is van de staat en mensen kunnen dus formeel niet worden onteigend. Maar voor Ethiopiërs die vaak al generaties lang ergens wonen en het land bewerken, voelt dat niet zo.

Op dit moment vindt discussie plaats over het wetsvoorstel Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Als die wet van kracht wordt kunnen bedrijven in de toekomst niet meer wegkijken bij misstanden zoals die bij de grondverwerving voor de bouw van Heinekens brouwerij in Ethiopië.

Bron: ftm.nl.

Laatste nieuws