NL EN
DONEER NU!

Supermarkt mag voorlopig toch alcohol blijven verkopen ondanks 3 strikes out maatregel

7 december 2022

De Boni-supermarkt in Huizen mag voorlopig toch zwak-alcoholhoudende dranken verkopen, ondanks een opgelegd 3 strikes out verbod van de burgemeester. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist. Het opgelegde verbod zat niet goed in elkaar.

Half september lukte het een testkoper, van wie niet duidelijk was of deze persoon 18 jaar was, om alcohol te kopen in de supermarkt. Dit was voor deze supermarkt de derde keer in twaalf maanden tijd dat een toezichthouder van de gemeente vaststelde dat de verkoop van alcohol niet volgens de regels ging. De burgemeester legde vervolgens een verkoopverbod van alcohol op voor zes weken. Daarnaast heeft de burgemeester de supermarkteigenaar verplicht om voor die zes weken alle zwak-alcoholhoudende dranken uit de schappen te halen. Ook schrijft de burgemeester dat de verkoop van alcohol uit de supermarkt niet mag worden verplaatst naar de slijterij in de supermarkt.

Volgens de rechter was de manier waarop de burgemeester van Huizen de 3 strikes out maatregel oplegde niet zorgvuldig, terwijl een ontzegging een zware, bestraffende sanctie is. Dit betekent onder meer dat de waarborgen uit artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) van toepassing zijn. De burgemeester heeft ook niet goed duidelijk gemaakt waarom een algeheel verkoopverbod nodig was, en ook niet waarom het verbod zes weken moet duren.

Bij zijn beslissing heeft de voorzieningenrechter ook de belangen van de supermarkteigenaar betrokken, die stelt dat het verbod leidt tot een strop van €80.000, imago- en reputatieschade en dat klanten niet meer terug zullen komen.

De conclusie van de rechter is dat de burgemeester opnieuw moet kijken naar het opgelegde verbod. In de tussentijd mag de supermarkt zwak-alcoholhoudende dranken blijven verkopen.

Bron: rechtspraak.nl.

Laatste nieuws