NL EN
DONEER NU!

FIOD onderzoekt accijnsfraude met bier en wijn vanuit depot in Rucphen

11 maart 2021

De FIOD heeft twee woningen en een bedrijfspand in Oostvoorne, gemeente Westvoorne en Rucphen doorzocht. Twee mannen (46 en 49 jaar) worden verdacht van accijnsfraude met bier en wijn en valsheid in geschrift.

Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, een woning, een luxe auto en een geldbedrag van £ 29.000. Daarnaast werd een klein handvuurwapen aangetroffen, dat de lokale politie in beslag heeft genomen.

Het onderzoek van de FIOD is gestart na een signaal van de Douane. De drank zou vanuit veelal buitenlandse (accijns)depots met elektronisch administratieve geleidedocumenten (e-AD) worden geëxporteerd naar Nederland met als bestemming het depot van de verdachten in Rucphen. Hier zijn vermoedelijk de zendingen drank in het systeem vals afgemeld en hebben de documenten daarna een valse bestemming gekregen. Het vermoeden is dat het merendeel van de goederen reeds vóór aankomst in het depot aan het douanetoezicht zijn onttrokken. Mogelijk werd de drank elders op de Nederlandse of Europese markt afgeleverd zonder hiervoor accijns en/of btw af te dragen.

Als alle drank op de Nederlandse markt zou zijn gekomen, is de Nederlandse Staat minimaal € 900.000 aan accijns en btw misgelopen.

Bron: fiod.nl.

Laatste nieuws