NL EN
DONEER NU!

Alcoholgebruik Amsterdamse mbo-studenten hangt vooral samen met leeftijd en etniciteit

19 mei 2017

Alcoholgebruik Amsterdamse mbo-studenten hangt vooral samen met leeftijd en etniciteit Afgelopen week hebben het Bonger Instituut (UvA) en Jellinek Preventie het jaarlijkse Antenne-onderzoek gepubliceerd naar middelengebruik onder jonge Amsterdammers en trends op de Amsterdamse drugsmarkt. Onderdeel daarvan is een onderzoek onder studenten van het mbo in Amsterdam. Daaruit blijkt onder meer dat alcoholgebruik vooral samenhangt met leeftijd en etniciteit.

In 2016 heeft een representatieve steekproef van bijna 2.000 studenten (gemiddeld 19 jaar) van verschillende Amsterdamse mbo-instellingen en locaties meegedaan aan de Antenne survey over uitgaan en middelengebruik.

Uit het onderzoek blijkt dat 79% van de studenten wel eens alcohol heeft gedronken. Daarvan deden twee op de drie dat in de afgelopen maand. Alcoholgebruik hangt vooral samen met leeftijd. Van de 15-17-jarigen dronk 61% de laatste maand alcohol, tegenover 72% van de 21-plussers. De gemiddelde startleeftijd bij alcohol ligt op 15 jaar.

Bij alcohol is er ook een fors verschil in gebruik naar etniciteit: 80% van de studenten met een westerse achtergrond heeft de afgelopen maand alcohol gedronken, tegenover 39% van de studenten van niet-westerse komaf.

Zoals het hoort, verschijnen verreweg de meeste mbo-studenten nuchter op school of op hun stageplek. Maar niet allemaal altijd. Het afgelopen jaar dronk zo’n 15% het afgelopen jaar weleens alcohol onder schooltijd of tijdens een stage en/of kwam door alcoholgebruik te laat op school of stage en/of verzuimde toen helemaal.

Bron: jellinek.nl.

antenne-2016.pdfantenne-2016.pdf (6,00 MB)

Laatste nieuws